Bio

"Niet iedereen is een ontwerper maar iedereen ontwerpt wel. Tenminste, als je ontwerpen ziet als problemen oplossen, zoals we dat in Delft doen. Een ontwerp is een plan. En iedereen moet wel eens een plan maken. Of nou je samen vrienden op kampeerweekend gaat of met je ouders meepraat over die nieuwe keuken: je maakt een plan, een ontwerp. En welk beroep je later ook gaat uitoefenen, op z'n minst een béétje kunnen ontwerpen gaat altijd van pas komen. Had ik trouwens al gezegd dat ontwerpen daarnaast ook gewoon heel leuk is? Nee? Ok, het is ook gewoon heel erg leuk."

Jasper van Kuijk is universitair docent gebruiksgericht ontwerpen. Hij doet onderzoek naar en geeft onderwijs over hoe je producten en diensten kunt ontwerpen die nuttig én gebruiksvriendelijk zijn. Hij kijkt daarbij vooral ook naar hoe het ontwerpproces in de praktijk in (grote) organisaties wordt uitgevoerd.

Hij was de oprichter van het Expertisecentrum OV-betalen, waarin nieuwe, gebruiksvriendelijke betaaloplossingen voor het openbaar vervoer werden ontwikkeld, de opvolgers van de OV-chipkaart. Als een van de eersten deed hij dit in de vorm van een ontwerpstudio waarin werd samengewerkt door aan de ene kant onderzoekers en studenten van de TU en aan de andere kant bedrijven en overheden. Eerder promoveerde hij op hoe bedrijven die consumentenelektronica ontwikkelen gedurende het ontwerpproces omgaan met gebruiksgemak.

Naast zijn werk aan de TU schrijft Jasper in de Volkskrant een column getiteld 'Hoe moeilijk kan het zijn?' waarin hij voorbeelden van slecht (en soms goed) ontwerp fileert.

Foto: Els Zweerink

More info

position

Universitair docent gebruiksgericht ontwerpen

degrees

PhD, Industrial and Product Design, Delft University of Technology
MSc, Industrial and Product Design, Delft University of Technology

faculty

Industrial Design Engineering

Courses and programs by this instructor